Kachnu a svíčkovou schovejte na zimu

Patřím k těm, co rádi vaří, ale málokdy si na to najdou čas. Většinou stihnu něco uklohnit na víkend a přes týden jsem odkázán na polední nabídku restaurací v okolí.

Musím uznat, že se české restaurace v tomto směru pomalu ale jistě mění k lepšímu. I když se občas i v té lepší objeví na lístku legendární výrobek RaJ - Katův šleh. Celkově však směřujeme k lepšímu.

Co se ale restaurace (alespoň v Olomouci) dosud nenaučili je práce se sezónními plodinami. Většina z nich bez potíží v teplých a horkých dnech nabízí vepřo-knedlo-zelo, pečenou kachnu se zelím a knedlíkem nebo svíčkovou na smetaně. Tomu předchází hutná gulášová polévka či zelňačka.

Sezónní zeleninové saláty nebo jiné lehké jídla člověk musí opravdu hledat a výběr je dost mizerný. Některé restaurace pak své absurdní chování drží i v zimě, kdy pravidelně nabízejí stále stejné zeleninové saláty. Ať je jaro, léto, podzim nebo zima.

Těžkou českou klasiku bychom v restauracích měli zvládnutou. Kuchaři, vrhněte se na lehká jídla, která ve vedrech neunavují. S tím souvisí také používání zálivek na salát. Najít dobré sezónní jídlo je v létě v Olomouci problém, ale najít restauraci, která nepoužívá průmyslově vyráběnou zálivku na salát, nejde. Všechny zeleninu polévají unifikovanou tekutinou různě plastické chuti (medová, franouzská...) Vždyť udělat dobrou domácí zálivku není tak těžké, ne?

 

Autor: Martin Šinkovský | pátek 27.5.2011 11:19 | karma článku: 10,09 | přečteno: 1055x