Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kachnu a svíčkovou schovejte na zimu

27. 05. 2011 11:19:26
Patřím k těm, co rádi vaří, ale málokdy si na to najdou čas. Většinou stihnu něco uklohnit na víkend a přes týden jsem odkázán na polední nabídku restaurací v okolí.

Musím uznat, že se české restaurace v tomto směru pomalu ale jistě mění k lepšímu. I když se občas i v té lepší objeví na lístku legendární výrobek RaJ - Katův šleh. Celkově však směřujeme k lepšímu.

Co se ale restaurace (alespoň v Olomouci) dosud nenaučili je práce se sezónními plodinami. Většina z nich bez potíží v teplých a horkých dnech nabízí vepřo-knedlo-zelo, pečenou kachnu se zelím a knedlíkem nebo svíčkovou na smetaně. Tomu předchází hutná gulášová polévka či zelňačka.

Sezónní zeleninové saláty nebo jiné lehké jídla člověk musí opravdu hledat a výběr je dost mizerný. Některé restaurace pak své absurdní chování drží i v zimě, kdy pravidelně nabízejí stále stejné zeleninové saláty. Ať je jaro, léto, podzim nebo zima.

Těžkou českou klasiku bychom v restauracích měli zvládnutou. Kuchaři, vrhněte se na lehká jídla, která ve vedrech neunavují. S tím souvisí také používání zálivek na salát. Najít dobré sezónní jídlo je v létě v Olomouci problém, ale najít restauraci, která nepoužívá průmyslově vyráběnou zálivku na salát, nejde. Všechny zeleninu polévají unifikovanou tekutinou různě plastické chuti (medová, franouzská...) Vždyť udělat dobrou domácí zálivku není tak těžké, ne?

Autor: Martin Šinkovský | pátek 27.5.2011 11:19 | karma článku: 9.56 | přečteno: 1054x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Václav Dlouhý

Mrzout starý zavináč gmail tečka com

Tak mi poprvé smazali blog. Uznávám,že opakovaný vtip není vtipem,ale nakonec jsem se rozhodl ho uveřejnit znova. Hlavně proto,že podle reakcí před smáznutím, téma blogu - stalking internetových a mobilních aplikací, vadí nejen mě

20.11.2017 v 20:47 | Karma článku: 16.31 | Přečteno: 376 | Diskuse

Jan Šik

Leningrad: Cesta života

I v nejhorších situacích vždycky existuje naděje, že dojde ke změně a všechno se v dobré obrátí. V obleženém Leningradu k naději vedla cesta přes zamrzlé Ladožské jezero.

20.11.2017 v 19:00 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 328 | Diskuse

Jan Ziegler

Válka taxikářů aneb obcházení zákona

V Praze se rozhořel boj mezi zástupci taxislužeb a společnosti Uber, která jim fušuje do řemesla. Rozumím tomu, že někteří pražští taxikáři mají pověst, jakou mají, ale zákony musí platit pro každého.

20.11.2017 v 18:45 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 383 | Diskuse

Lubomír Stejskal

K neudělení prezidentské milosti

Pátého ledna 2017 jsem na svém blogu psal o případu izraelského vojáka Elora Azarii, který zastřelil již zpacifikovaného teroristu. Ten se krátce předtím pokusil zavraždit jiného příslušníka Obranného vojska Izraele (IDF).

20.11.2017 v 17:30 | Karma článku: 16.99 | Přečteno: 480 | Diskuse

Jan Dvořák

Veřejnoprávní šupáci, aneb 200 x V. Filip

Těmi šupáky útrpně míním chudou Českou televizi, která je zřejmě finančně úplně na dně a rozprodává už i přenosovou techniku.

20.11.2017 v 17:13 | Karma článku: 26.72 | Přečteno: 813 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2037
Jeden z autorů večerníčku Krysáci. Proplouvač různými médii - elektronickými i těmi tištěnými. V současnosti nejvíc zaměstnán portálem Vše o vaření, kde je šéfredaktorem.


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.