Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Turistický potenciál si svým přístupem dusíme sami

Nedávno jsem byl na víkendovém výletě ve francouzském Alsasku. Prošel jsem si tam kromě Štrasburku i několik dalších turistických míst a opět jsem si uvědomil ten rozdíl v přístupu k hostům (návštěvníkům, turistům). Pořád máme, co dohánět.

Víkendové výlety mám rád. Nejradši jezdím tam, kde se památky a galerie dají spojit s vynikající místní kuchyní. A to Alsasko splňuje dokonale. Když je navíc krásně, nikomu se do galerií a muzeí nechce. O to víc času zbývá na poznávání kulinářských kouzel.

Místní jídlo rád poznávám u nás i v zahraničí. Myslím, že naše krajové speciality si s ničím nezadají s těmi cizozemskými. Je tu však jedno velké ALE – přístup (jak k tradicím, tak turistům).

Nejvýraznějším vykřičníkem jsou „věhlasné“ dvojí ceny. Schválně, kolik z vás doporučilo svým zahraničním kamarádům nebo známým, až si skočí na pivo do centra Prahy? S principem dvojích cen jsem se zatím nikde jinde nesetkal. Historky o nich však získáváme zprostředkovaně (od cizinců), co však není problém zažít na vlastní kůži, je kvalita obsluhy a přístupu.

V Alsasku jsme byli mimo hlavní turistickou sezónu. Takhle cestuji nejraději, protože se nemusím nořit do nikdy nekončícího davu ostatních turistů. Všechny krámky otevřené, všude usměvaví a ochotní prodavači, ceny normální a nijak přemrštěné. Výsledek? Alsasko doporučuji, budu doporučovat a chci se tam ještě někdy podívat.

Aktuálně můžu srovnat například s výletem do Babiččina údolí v Ratibořicích. Lidí dost, ale nabídka minimální a celým údolím se rozléhala „hudba“ v podání klávesáka s knírkem spojená s kvílením nějaké dvacetileté „zpěvačky“.

Na jídlo jsme zašli do nějakého nedalekého hotelu. Objednal jsem si „tamní“ specialitu – smažený vepřový řízek, se zelím a houskovým knedlíkem. Jeho kvalita? Ještě štěstí, že mám kachní žaludek :-)

 

Autor: Martin Šinkovský | pátek 13.5.2011 11:39 | karma článku: 14,28 | přečteno: 1669x
  • Další články autora

Martin Šinkovský

Výrobci potravin na divokém východě fixlují a mají podporu EU

Nedávno médii prolétla informace, že Evropská unie schvaluje diskriminační postup, kdy stejný výrobek je v západních zemích kvalitnější než v těch východních (nováčci v EU). Takhle natvrdo to samozřejmě nikdo neřekl, ale nic jiného to není.

24.6.2011 v 11:18 | Karma: 22,99 | Přečteno: 1213x | Diskuse| Společnost

Martin Šinkovský

Nechte si své peníze. My je nechceme!

Za týden za mnou přijedou kamarádi z Prahy, kteří si své tělo chtějí zhuntovat na olomouckém půlmaratónu. Logicky se potom chtějí někde dobře najíst. To by ovšem o ně místní restauratéři museli mít zájem.

10.6.2011 v 10:08 | Karma: 16,54 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Společnost

Martin Šinkovský

Okurky jsou nevinné. Ale pro jistotu!

Nejdřív to vypadalo na problém lidí, co kupují bio okurky a neumí si je pořádně umýt. Všechno bylo jasně dané a člověk věděl, na co si dát pozor. Pak ale laboratoře přišly s tím, že okurky to nejsou, a že neví, co je zdrojem nákazy, která se v současnosti šíří Evropou.

3.6.2011 v 10:34 | Karma: 11,37 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Martin Šinkovský

Kachnu a svíčkovou schovejte na zimu

Patřím k těm, co rádi vaří, ale málokdy si na to najdou čas. Většinou stihnu něco uklohnit na víkend a přes týden jsem odkázán na polední nabídku restaurací v okolí.

27.5.2011 v 11:19 | Karma: 10,09 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Společnost

Martin Šinkovský

"To je tak dobrý, že bys mohl vařit v hospodě!"

Pokud vám někdo naservíruje jídlo, které připravil, je slušností pochválit. Chválit by se mělo co nejdříve. Autor pokrmu totiž netrpělivě čeká na reakce a nic na tom nemění ani skutečnost, že se tváří jakoby nic. Nevěřte mu.

20.5.2011 v 9:20 | Karma: 17,61 | Přečteno: 1949x | Diskuse| Společnost

Martin Šinkovský

Zakažte už konečně to kouření v hospodách!

Zabíjí, smrdí, otravují život – tak by se ve zkratce daly popsat cigarety. Zatímco civilizovaným světem jede vlna zákazů kouření na místech možného styku kuřáků s nekuřáky, u nás ticho po pěšině. Aby taky ne, když papaláši mají ústa zacpaná bankovkami s vůní nikotinu.

6.5.2011 v 13:43 | Karma: 42,84 | Přečteno: 7755x | Diskuse| Společnost

Martin Šinkovský

Váhové paradoxy – přes Vánoce hubnu a v létě tloustnu

Jsem tlustý. To je fakt, s nímž jsem se smířil už v dětství. Opačný názor má moje doktorka, která se mě nutí hubnout.

28.4.2011 v 10:41 | Karma: 10,25 | Přečteno: 1676x | Diskuse| Společnost

Martin Šinkovský

Kvalitní pivo zachraňují domovarníci a hostinské pivovary

Nedávno jsem někde četl, že Češi čím dál tím víc kupují laciná a nekvalitní piva dovážená ze zahraničí. Vzpomněl jsem si na svou návštěvu kamaráda Jirky Makse v Šumperku.

20.4.2011 v 13:16 | Karma: 22,48 | Přečteno: 1930x | Diskuse| Společnost

Martin Šinkovský

Maso, maso, maso... Já za to nemůžu

Jsem poctivý masožravec. To ale neznamená, že nemám rád zeleninu nebo ovoce. Právě naopak. Jenže je potíž v tepelné úpravě. Zeleninu miluji čerstvou a mám pocit, že jakákoliv tepelná úprava ji znehodnocuje (a tu zeleninu, která se nejí syrová, prostě nekonzumuji). Prostě si myslím, že kedlubna či ředkvička si tepelné zásahy nezaslouží. Mimo jiné také kvůli tomu, že pak už nekřupou. Ano, křupavost je vedle chuti druhou nejdůležitější vlastnostní zeleniny.

15.4.2011 v 13:16 | Karma: 14,53 | Přečteno: 1486x | Diskuse| Společnost

Martin Šinkovský

Zabíjačkové vrhání prasečím pindíkem

Zabíjačka - slovo, při němž se některým začnou sbíhat sliny a jiným zvedat žaludek. Jako dospělý jsem ji nikdy nezažil, a proto jsem s chutí a bez zaváhání pozvání na takovou pravou vesnickou zabíjačku přijal.

13.4.2011 v 20:54 | Karma: 16,39 | Přečteno: 1698x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2053x
Jeden z autorů večerníčku Krysáci. Proplouvač různými médii - elektronickými i těmi tištěnými. V současnosti nejvíc zaměstnán portálem Vše o vaření, kde je šéfredaktorem.