Martin Šinkovský

Zakažte už konečně to kouření v hospodách!

6. 05. 2011 13:43:59
Zabíjí, smrdí, otravují život – tak by se ve zkratce daly popsat cigarety. Zatímco civilizovaným světem jede vlna zákazů kouření na místech možného styku kuřáků s nekuřáky, u nás ticho po pěšině. Aby taky ne, když papaláši mají ústa zacpaná bankovkami s vůní nikotinu.

Sice už toho je míň, ale jedna cigareta od vedlejšího stolu dokáže pěkně zničit celý oběd (nebo večeři). Sice můžete oponovat, že kouření je významně omezeno, ale dokud nebude bez výjimek zakázáno, najde se vždy dostatek podnikatelů, kterým budou nastavené mantinely šuma fuk.

Opravdu neznám jediný argument, proč by mělo být kouření v restauracích a hospodách povoleno. Výmluva na odliv zákazníků je alibistický nesmysl. Zkušenosti z ciziny dokazují, že kuřáci prostě chodí ven a aspoň si tam pokecají s cizími lidmi.

I mezi mými přáteli kuřáky panuje většinový názor, jenž absolutní zákaz schvaluje. Jenže to by u nás nesměla vládnout neviditelná ruka trhu, která v praxi funguje tak, že bohaté tabákové společnosti bez potíží tahají figurkami/zákonodárci po politické šachovnici, jak se jim hodí. A jim se samozřejmě hodí, aby mohly kouřit i batolata nebo děti ve školce.

Absence zákazu kouření v restauracích a podobných podnicích je velkou českou bolestí a sráží nás hluboko pod evropský průměr životního standardu.

Než se tak situace změní, nezbývá než chodit do toho mála nekuřáckých podniků, co ve svém okolí mám a ve svých oblíbených hospodách holt kouření musím vydržet a smradlavé oblečení prát a prát a prát....

Autor: Martin Šinkovský | karma: 42.84 | přečteno: 7755 ×
Poslední články autora