Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Maso, maso, maso... Já za to nemůžu

15. 04. 2011 13:16:39
Jsem poctivý masožravec. To ale neznamená, že nemám rád zeleninu nebo ovoce. Právě naopak. Jenže je potíž v tepelné úpravě. Zeleninu miluji čerstvou a mám pocit, že jakákoliv tepelná úprava ji znehodnocuje (a tu zeleninu, která se nejí syrová, prostě nekonzumuji). Prostě si myslím, že kedlubna či ředkvička si tepelné zásahy nezaslouží. Mimo jiné také kvůli tomu, že pak už nekřupou. Ano, křupavost je vedle chuti druhou nejdůležitější vlastnostní zeleniny.

Myslím, že za tento můj postoj může výchova. Ale jen zčásti. Vzpomínám, že té zeleniny moc nebylo, amaso.jpg kdyžbylo, byla její kvalita nevalná. Jelo se tedy v masu. Pak jsem dospěl, osamostatnil se a začal objevovat kouzla zeleniny.

Jenže jsem narazil na další problém. Zeleniny se sice objevovalo více a více, ale její kvalita byla čím dál tím mizernější. Brzy jsem zjistil, že jsme pro zbytek Evropy popelnicí nahnilých produktů. Výběr jednoduše není ani dnes. Udiveně poslouchám reklamu, kde se Billa chlubí, že to už je 20 let, co do Česka přinesla čerstvost (nebo jak přesně zní jejich slogan).

Vždy si přitom vzpomenu na několik opravdu lahůdkových zážitků, z nichž jeden ční nejvíce. Chtěl jsem vařit klokaní guláš a poprosil jsem kamarádku, která do výše zmiňovaného obchodu směřovala, aby mi koupila cibuli. Kamarádka pro jistotu koupila celou punčochu krásně zabalené cibule. Po rozbalení jsem zjistil, že všechny OPRAVDU VŠECHNY cibule byly shnilé.

Tahle situace je ale bohužel i u malých krámků se zeleninou (tedy v Olomouci). Opravdu rád bych jedl čerstvou zeleninu dnes a denně, ale kde ji mám sehnat. Oproti tomu to s masem není tak děsivé. Není to také žádná sláva, ale u řezníka seženete slušný standard. Za socialismu platili řezníci a zelináři za šedé eminence ve svém okolí. Mám pocit, že ti první už nějak reagují a zelináři stále věří, že nám stačí zelenina jen mírně nahnilá.

Proto tedy maso.

Autor: Martin Šinkovský | pátek 15.4.2011 13:16 | karma článku: 14.14 | přečteno: 1485x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Václav Dlouhý

Mrzout starý zavináč gmail tečka com

Tak mi poprvé smazali blog. Uznávám,že opakovaný vtip není vtipem,ale nakonec jsem se rozhodl ho uveřejnit znova. Hlavně proto,že podle reakcí před smáznutím, téma blogu - stalking internetových a mobilních aplikací, vadí nejen mě

20.11.2017 v 20:47 | Karma článku: 16.31 | Přečteno: 393 | Diskuse

Jan Šik

Leningrad: Cesta života

I v nejhorších situacích vždycky existuje naděje, že dojde ke změně a všechno se v dobré obrátí. V obleženém Leningradu k naději vedla cesta přes zamrzlé Ladožské jezero.

20.11.2017 v 19:00 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 332 | Diskuse

Jan Ziegler

Válka taxikářů aneb obcházení zákona

V Praze se rozhořel boj mezi zástupci taxislužeb a společnosti Uber, která jim fušuje do řemesla. Rozumím tomu, že někteří pražští taxikáři mají pověst, jakou mají, ale zákony musí platit pro každého.

20.11.2017 v 18:45 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 385 | Diskuse

Lubomír Stejskal

K neudělení prezidentské milosti

Pátého ledna 2017 jsem na svém blogu psal o případu izraelského vojáka Elora Azarii, který zastřelil již zpacifikovaného teroristu. Ten se krátce předtím pokusil zavraždit jiného příslušníka Obranného vojska Izraele (IDF).

20.11.2017 v 17:30 | Karma článku: 16.99 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Dvořák

Veřejnoprávní šupáci, aneb 200 x V. Filip

Těmi šupáky útrpně míním chudou Českou televizi, která je zřejmě finančně úplně na dně a rozprodává už i přenosovou techniku.

20.11.2017 v 17:13 | Karma článku: 26.84 | Přečteno: 814 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2037
Jeden z autorů večerníčku Krysáci. Proplouvač různými médii - elektronickými i těmi tištěnými. V současnosti nejvíc zaměstnán portálem Vše o vaření, kde je šéfredaktorem.


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.