Kvalitní pivo zachraňují domovarníci a hostinské pivovary
Ten si doma, v panelákovém bytě, vaří své vlastní pivo – Hrochův ležák. Strávil jsem u něj téměř celý den a
pozoroval jej při vaření. Musím se přiznat, že jsem se kvality piva bál. Přece jen jej vaří v domácích podmínkách. Po prvním doušku jsem se mu v duchu omlouval. Bylo naprosto vynikající. Na jazyku se mi rozprostřela plná chuť, kde nebylo místo na kompromisy. Okamžitě bylo jasné, že jde o poctivě vařené pivo z kvalitních surovin. Najednou zjistíte, že k dobrému pivu stačí i voda z kohoutku na sídlišti.
Mnohem víc, jsem si svého kamaráda začal vážit druhý den. K obědu jsem si dal malé pivo nejvěhlasnější české značky. Napil jsem se a můj jazyk, který si pamatoval včerejší nebeský zážitek, hned věděl. První chuť byla dobrá pivní, taková tradiční. Ale po ní najednou následovalo prázdno, nic. Chyběla tomu ona plnost, co jsem zažil u Hrochova ležáku.
Mám pocit, že ony poplašné zprávy přiživují hlavně čeští velkovýrobci piva, kterým ale uniká kvalita jejich produktů mezi prsty. Přesto se o české pivo nebojím. Dokud budou domovarníci jako Jirka Maks (a že jich jsou mraky) a zároveň malé hostinské pivovary, které mají kvalitu na prvním místě, dobré pivo se vždycky najde.
Martin Šinkovský
Výrobci potravin na divokém východě fixlují a mají podporu EU
Nedávno médii prolétla informace, že Evropská unie schvaluje diskriminační postup, kdy stejný výrobek je v západních zemích kvalitnější než v těch východních (nováčci v EU). Takhle natvrdo to samozřejmě nikdo neřekl, ale nic jiného to není.
Martin Šinkovský
Nechte si své peníze. My je nechceme!
Za týden za mnou přijedou kamarádi z Prahy, kteří si své tělo chtějí zhuntovat na olomouckém půlmaratónu. Logicky se potom chtějí někde dobře najíst. To by ovšem o ně místní restauratéři museli mít zájem.
Martin Šinkovský
Okurky jsou nevinné. Ale pro jistotu!
Nejdřív to vypadalo na problém lidí, co kupují bio okurky a neumí si je pořádně umýt. Všechno bylo jasně dané a člověk věděl, na co si dát pozor. Pak ale laboratoře přišly s tím, že okurky to nejsou, a že neví, co je zdrojem nákazy, která se v současnosti šíří Evropou.
Martin Šinkovský
Kachnu a svíčkovou schovejte na zimu
Patřím k těm, co rádi vaří, ale málokdy si na to najdou čas. Většinou stihnu něco uklohnit na víkend a přes týden jsem odkázán na polední nabídku restaurací v okolí.
Martin Šinkovský
"To je tak dobrý, že bys mohl vařit v hospodě!"
Pokud vám někdo naservíruje jídlo, které připravil, je slušností pochválit. Chválit by se mělo co nejdříve. Autor pokrmu totiž netrpělivě čeká na reakce a nic na tom nemění ani skutečnost, že se tváří jakoby nic. Nevěřte mu.
Martin Šinkovský
Turistický potenciál si svým přístupem dusíme sami
Nedávno jsem byl na víkendovém výletě ve francouzském Alsasku. Prošel jsem si tam kromě Štrasburku i několik dalších turistických míst a opět jsem si uvědomil ten rozdíl v přístupu k hostům (návštěvníkům, turistům). Pořád máme, co dohánět.
Martin Šinkovský
Zakažte už konečně to kouření v hospodách!
Zabíjí, smrdí, otravují život – tak by se ve zkratce daly popsat cigarety. Zatímco civilizovaným světem jede vlna zákazů kouření na místech možného styku kuřáků s nekuřáky, u nás ticho po pěšině. Aby taky ne, když papaláši mají ústa zacpaná bankovkami s vůní nikotinu.
Martin Šinkovský
Váhové paradoxy – přes Vánoce hubnu a v létě tloustnu
Jsem tlustý. To je fakt, s nímž jsem se smířil už v dětství. Opačný názor má moje doktorka, která se mě nutí hubnout.
Martin Šinkovský
Maso, maso, maso... Já za to nemůžu
Jsem poctivý masožravec. To ale neznamená, že nemám rád zeleninu nebo ovoce. Právě naopak. Jenže je potíž v tepelné úpravě. Zeleninu miluji čerstvou a mám pocit, že jakákoliv tepelná úprava ji znehodnocuje (a tu zeleninu, která se nejí syrová, prostě nekonzumuji). Prostě si myslím, že kedlubna či ředkvička si tepelné zásahy nezaslouží. Mimo jiné také kvůli tomu, že pak už nekřupou. Ano, křupavost je vedle chuti druhou nejdůležitější vlastnostní zeleniny.
Martin Šinkovský
Zabíjačkové vrhání prasečím pindíkem
Zabíjačka - slovo, při němž se některým začnou sbíhat sliny a jiným zvedat žaludek. Jako dospělý jsem ji nikdy nezažil, a proto jsem s chutí a bez zaváhání pozvání na takovou pravou vesnickou zabíjačku přijal.
- Počet článků 11
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2053x