Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kachnu a svíčkovou schovejte na zimu

27. 05. 2011 11:19:26
Patřím k těm, co rádi vaří, ale málokdy si na to najdou čas. Většinou stihnu něco uklohnit na víkend a přes týden jsem odkázán na polední nabídku restaurací v okolí.

Musím uznat, že se české restaurace v tomto směru pomalu ale jistě mění k lepšímu. I když se občas i v té lepší objeví na lístku legendární výrobek RaJ - Katův šleh. Celkově však směřujeme k lepšímu.

Co se ale restaurace (alespoň v Olomouci) dosud nenaučili je práce se sezónními plodinami. Většina z nich bez potíží v teplých a horkých dnech nabízí vepřo-knedlo-zelo, pečenou kachnu se zelím a knedlíkem nebo svíčkovou na smetaně. Tomu předchází hutná gulášová polévka či zelňačka.

Sezónní zeleninové saláty nebo jiné lehké jídla člověk musí opravdu hledat a výběr je dost mizerný. Některé restaurace pak své absurdní chování drží i v zimě, kdy pravidelně nabízejí stále stejné zeleninové saláty. Ať je jaro, léto, podzim nebo zima.

Těžkou českou klasiku bychom v restauracích měli zvládnutou. Kuchaři, vrhněte se na lehká jídla, která ve vedrech neunavují. S tím souvisí také používání zálivek na salát. Najít dobré sezónní jídlo je v létě v Olomouci problém, ale najít restauraci, která nepoužívá průmyslově vyráběnou zálivku na salát, nejde. Všechny zeleninu polévají unifikovanou tekutinou různě plastické chuti (medová, franouzská...) Vždyť udělat dobrou domácí zálivku není tak těžké, ne?

Autor: Martin Šinkovský | pátek 27.5.2011 11:19 | karma článku: 9.56 | přečteno: 1054x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Adam Mikulášek

Soud osvobodil anarchisty obžalované z teroristického útoku na vlak!

Nikoli v Německu, ale v Čr! Naprostá justiční zvůle. Prý je k tomu navedli policejní provokatéři. A dokonce prý obstarali i zápalné lahve. Ale, nechci být vulgární, do prkýnka tohle přece není omluva!!!

22.9.2017 v 14:32 | Karma článku: 9.88 | Přečteno: 201 | Diskuse

Pavel Liprt

Podzimní rovnodennost, číslo dva a babí léto

Deštník, teplé oblečení a vydal jsem se hledat babí léto. Do Karlových Varů si však letos zatím cestu nenašlo. A dnes patrně také někde zabloudilo.

22.9.2017 v 12:36 | Karma článku: 6.97 | Přečteno: 103 | Diskuse

Karel Ryšán

Důchodci radujte se. Na povel teď!

Důchodci dostanou přidáno. Už brzy. Zpráva je to skvělá, přinejmenším potěšující. Dokud nezačnete počítat. Právě teď.

22.9.2017 v 11:39 | Karma článku: 31.85 | Přečteno: 801 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Paskvil ministryně Marksové je pro-rodinou (anti)koncepcí

Vláda v čele s ČSSD nejtěsnějším možným způsobem (9 ku 8) prohlasovala novou koncepci (proti)rodinné politiky. Ministryně Marksová hlasování vyvolala na konci volebního období, aby se už nemuselo přes poslance...

22.9.2017 v 11:33 | Karma článku: 24.17 | Přečteno: 537 | Diskuse

Ladislav Větvička

Radost je předčasna, bo ombucmaňa to požene až do brusele

To se mi libi, jak se Česi raduju, že spravedlnost vyhrala a ombucmaňa s celym tym svojim předraženym cyrkusem utřela nos. Je to pravě naopak. Multykultura si na cestě k vitězstvi može dovolit prohrat bitvu.

22.9.2017 v 11:11 | Karma článku: 43.51 | Přečteno: 2245 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2037
Jeden z autorů večerníčku Krysáci. Proplouvač různými médii - elektronickými i těmi tištěnými. V současnosti nejvíc zaměstnán portálem Vše o vaření, kde je šéfredaktorem.


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.