Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kachnu a svíčkovou schovejte na zimu

27. 05. 2011 11:19:26
Patřím k těm, co rádi vaří, ale málokdy si na to najdou čas. Většinou stihnu něco uklohnit na víkend a přes týden jsem odkázán na polední nabídku restaurací v okolí.

Musím uznat, že se české restaurace v tomto směru pomalu ale jistě mění k lepšímu. I když se občas i v té lepší objeví na lístku legendární výrobek RaJ - Katův šleh. Celkově však směřujeme k lepšímu.

Co se ale restaurace (alespoň v Olomouci) dosud nenaučili je práce se sezónními plodinami. Většina z nich bez potíží v teplých a horkých dnech nabízí vepřo-knedlo-zelo, pečenou kachnu se zelím a knedlíkem nebo svíčkovou na smetaně. Tomu předchází hutná gulášová polévka či zelňačka.

Sezónní zeleninové saláty nebo jiné lehké jídla člověk musí opravdu hledat a výběr je dost mizerný. Některé restaurace pak své absurdní chování drží i v zimě, kdy pravidelně nabízejí stále stejné zeleninové saláty. Ať je jaro, léto, podzim nebo zima.

Těžkou českou klasiku bychom v restauracích měli zvládnutou. Kuchaři, vrhněte se na lehká jídla, která ve vedrech neunavují. S tím souvisí také používání zálivek na salát. Najít dobré sezónní jídlo je v létě v Olomouci problém, ale najít restauraci, která nepoužívá průmyslově vyráběnou zálivku na salát, nejde. Všechny zeleninu polévají unifikovanou tekutinou různě plastické chuti (medová, franouzská...) Vždyť udělat dobrou domácí zálivku není tak těžké, ne?

Autor: Martin Šinkovský | pátek 27.5.2011 11:19 | karma článku: 9.56 | přečteno: 1054x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Zdeňka Ortová

Nevyžádaná hudba sobotní noci

Je sobotní večer a hudba, která je určena pro návštěvníky sprnové venkovní taneční zábavy, se právě prodírá otevřeným oknem až k nám do obýváku.

19.8.2017 v 22:55 | Karma článku: 5.51 | Přečteno: 117 | Diskuse

Radim Lhoták

Po Německu se potulují stovky tisíc odsouzených nelegálních imigrantů: Není je kam zavřít.

Brusel úspěšně blokuje jakákoliv účinná opatření a německé orgány šturmují v otázkách vnitřní bezpečnosti. Čeká nás stejná doba temna jako po pádu Římského impéria?

19.8.2017 v 12:44 | Karma článku: 32.28 | Přečteno: 1105 |

Leona Orságová

Obtěžování? Buď ráda, že se líbíš!

„Fííí! Ty máš ale postavičku, nechceš, abych ti...“ aneb málokterá láska začala hvízdáním a pokřikováním z lešení.

19.8.2017 v 12:00 | Karma článku: 20.06 | Přečteno: 1372 |

Lubomír Stejskal

K útoku v Barceloně trochu jinak

Dovedeme si představit, že by Evropská unie posílala finanční prostředky Islámskému státu? Šílená otázka, šílená představa. Proč se takto šíleně ptám?

19.8.2017 v 8:00 | Karma článku: 45.78 | Přečteno: 5111 | Diskuse

Petr Sejkora

Nůž na krk EU - referendum 2021

Není řeč o emotivním CZEXIT! Jde o využití příštích 4 let k vyjednání důstojnější existence ČR v unii.

19.8.2017 v 5:45 | Karma článku: 30.64 | Přečteno: 842 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2037
Jeden z autorů večerníčku Krysáci. Proplouvač různými médii - elektronickými i těmi tištěnými. V současnosti nejvíc zaměstnán portálem Vše o vaření, kde je šéfredaktorem.

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.