Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kachnu a svíčkovou schovejte na zimu

27. 05. 2011 11:19:26
Patřím k těm, co rádi vaří, ale málokdy si na to najdou čas. Většinou stihnu něco uklohnit na víkend a přes týden jsem odkázán na polední nabídku restaurací v okolí.

Musím uznat, že se české restaurace v tomto směru pomalu ale jistě mění k lepšímu. I když se občas i v té lepší objeví na lístku legendární výrobek RaJ - Katův šleh. Celkově však směřujeme k lepšímu.

Co se ale restaurace (alespoň v Olomouci) dosud nenaučili je práce se sezónními plodinami. Většina z nich bez potíží v teplých a horkých dnech nabízí vepřo-knedlo-zelo, pečenou kachnu se zelím a knedlíkem nebo svíčkovou na smetaně. Tomu předchází hutná gulášová polévka či zelňačka.

Sezónní zeleninové saláty nebo jiné lehké jídla člověk musí opravdu hledat a výběr je dost mizerný. Některé restaurace pak své absurdní chování drží i v zimě, kdy pravidelně nabízejí stále stejné zeleninové saláty. Ať je jaro, léto, podzim nebo zima.

Těžkou českou klasiku bychom v restauracích měli zvládnutou. Kuchaři, vrhněte se na lehká jídla, která ve vedrech neunavují. S tím souvisí také používání zálivek na salát. Najít dobré sezónní jídlo je v létě v Olomouci problém, ale najít restauraci, která nepoužívá průmyslově vyráběnou zálivku na salát, nejde. Všechny zeleninu polévají unifikovanou tekutinou různě plastické chuti (medová, franouzská...) Vždyť udělat dobrou domácí zálivku není tak těžké, ne?

Autor: Martin Šinkovský | pátek 27.5.2011 11:19 | karma článku: 9.56 | přečteno: 1054x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jiřina Macháčková

V Česku umírá v souvislosti s porodem 500 miminek ročně

Tak vypadá do běžné mluvy přeložený odborný demografický termín, že míra perinatální úmrtnosti je v Česku dle Českého statistického úřadu 4,58 ‰.

28.4.2017 v 5:26 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 39 | Diskuse

Alena Šnajdrová

Nebuďme v šachu IV.

Vynikají velkou silou, a když si něco zamanou, jdou za tím jako buldozer. Svoje útoky ovšem mívají dobře promyšlené a nehrnou se dopředu za každou cenu. Bohužel někdy moc dlouho čekají nebo jsou blokováni a pak už bývá pozdě.

28.4.2017 v 0:42 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Stisk

Nejlepší uchazeči o studium jsou šest let po přijímacích zkouškách nezadaní a magistři

Šest let po přijímacích zkouškách na vysokou školu jsou jejich nejúspěšnější řešitelé nezadaní, touží po životě v zahraničí a mají magisterský titul. To vyplývá z výzkumu společnosti Scio.

27.4.2017 v 21:00 | Karma článku: 6.16 | Přečteno: 424 | Diskuse

Jan Pražák

Jak jsem se na semaforu cítil jako debil

Kde? Na silnici E442 kousek za Kláštercem nad Ohří ve směru na Karlovy Vary. Kdy? Dnes chvilku před druhou hodinou odpolední. Kdo? No, to bude vidět až na poslední fotce.

27.4.2017 v 16:28 | Karma článku: 27.88 | Přečteno: 1229 | Diskuse

Jakub Kouřil

Šance na dožití je v pravém jízdním pruhu vyšší

Nejde jen počet nehodovosti, které se hromadí při zvýšené rychlosti. Jde o pohodu. Zvýšenou rychlostí násobíme možnost kolize. Proč si nevytvořit rezervu a na schůzku vyrazit o něco dříve. Zběsilé předjíždění a „tlačení na pilu“..

27.4.2017 v 15:15 | Karma článku: 6.38 | Přečteno: 330 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2035
Jeden z autorů večerníčku Krysáci. Proplouvač různými médii - elektronickými i těmi tištěnými. V současnosti nejvíc zaměstnán portálem Vše o vaření, kde je šéfredaktorem.

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.