"To je tak dobrý, že bys mohl vařit v hospodě!"
Jak chválíte jídlo hostitele? „Je to skvělé.“ „Vynikající.“ „Tohle je ale velká dobrota.“ Jeden můj kamarád používá větu, kterou jsem si vypůjčil do nadpisu. Patří k mým nejoblíbenějším a rád ji také používám. Je neotřelá a hlavně se o ní dá dlouho diskutovat. Není totiž tak prvoplánově pozitivní, jako jiné výkřiky (upřímné i hrané) nadšení.
Možná se to dá také brát z hlediska, jaké zážitky z restaurací, hospod a dalších veřejných jídelen máte podvědomě zafixovány. Jde o první reakci na tuto pochvalu. Může vás to potěšit, nebo urazit. To je však má osobní pseudopsychologická myšlenka, která je možná naprostý nesmysl.
Na zmiňovanou pochvalu jsem si vzpomněl včera večer, když jsem ochutnával vepřový guláš, který jsem zrovna dovařil. Jelikož nikdo jiný nebyl doma, zvládl jsem se pochválit sám. A v duchu jsem použil právě tuto větu. Teď se dostáváme k tomu podstatnému, co jsem vám chtěl sdělit. Včera jsem uvařil vynikající guláš :-)
Martin Šinkovský
Výrobci potravin na divokém východě fixlují a mají podporu EU
Nedávno médii prolétla informace, že Evropská unie schvaluje diskriminační postup, kdy stejný výrobek je v západních zemích kvalitnější než v těch východních (nováčci v EU). Takhle natvrdo to samozřejmě nikdo neřekl, ale nic jiného to není.
Martin Šinkovský
Nechte si své peníze. My je nechceme!
Za týden za mnou přijedou kamarádi z Prahy, kteří si své tělo chtějí zhuntovat na olomouckém půlmaratónu. Logicky se potom chtějí někde dobře najíst. To by ovšem o ně místní restauratéři museli mít zájem.
Martin Šinkovský
Okurky jsou nevinné. Ale pro jistotu!
Nejdřív to vypadalo na problém lidí, co kupují bio okurky a neumí si je pořádně umýt. Všechno bylo jasně dané a člověk věděl, na co si dát pozor. Pak ale laboratoře přišly s tím, že okurky to nejsou, a že neví, co je zdrojem nákazy, která se v současnosti šíří Evropou.
Martin Šinkovský
Kachnu a svíčkovou schovejte na zimu
Patřím k těm, co rádi vaří, ale málokdy si na to najdou čas. Většinou stihnu něco uklohnit na víkend a přes týden jsem odkázán na polední nabídku restaurací v okolí.
Martin Šinkovský
Turistický potenciál si svým přístupem dusíme sami
Nedávno jsem byl na víkendovém výletě ve francouzském Alsasku. Prošel jsem si tam kromě Štrasburku i několik dalších turistických míst a opět jsem si uvědomil ten rozdíl v přístupu k hostům (návštěvníkům, turistům). Pořád máme, co dohánět.
Martin Šinkovský
Zakažte už konečně to kouření v hospodách!
Zabíjí, smrdí, otravují život – tak by se ve zkratce daly popsat cigarety. Zatímco civilizovaným světem jede vlna zákazů kouření na místech možného styku kuřáků s nekuřáky, u nás ticho po pěšině. Aby taky ne, když papaláši mají ústa zacpaná bankovkami s vůní nikotinu.
Martin Šinkovský
Váhové paradoxy – přes Vánoce hubnu a v létě tloustnu
Jsem tlustý. To je fakt, s nímž jsem se smířil už v dětství. Opačný názor má moje doktorka, která se mě nutí hubnout.
Martin Šinkovský
Kvalitní pivo zachraňují domovarníci a hostinské pivovary
Nedávno jsem někde četl, že Češi čím dál tím víc kupují laciná a nekvalitní piva dovážená ze zahraničí. Vzpomněl jsem si na svou návštěvu kamaráda Jirky Makse v Šumperku.
Martin Šinkovský
Maso, maso, maso... Já za to nemůžu
Jsem poctivý masožravec. To ale neznamená, že nemám rád zeleninu nebo ovoce. Právě naopak. Jenže je potíž v tepelné úpravě. Zeleninu miluji čerstvou a mám pocit, že jakákoliv tepelná úprava ji znehodnocuje (a tu zeleninu, která se nejí syrová, prostě nekonzumuji). Prostě si myslím, že kedlubna či ředkvička si tepelné zásahy nezaslouží. Mimo jiné také kvůli tomu, že pak už nekřupou. Ano, křupavost je vedle chuti druhou nejdůležitější vlastnostní zeleniny.
Martin Šinkovský
Zabíjačkové vrhání prasečím pindíkem
Zabíjačka - slovo, při němž se některým začnou sbíhat sliny a jiným zvedat žaludek. Jako dospělý jsem ji nikdy nezažil, a proto jsem s chutí a bez zaváhání pozvání na takovou pravou vesnickou zabíjačku přijal.
- Počet článků 11
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2053x