Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

"To je tak dobrý, že bys mohl vařit v hospodě!"

20. 05. 2011 9:20:02
Pokud vám někdo naservíruje jídlo, které připravil, je slušností pochválit. Chválit by se mělo co nejdříve. Autor pokrmu totiž netrpělivě čeká na reakce a nic na tom nemění ani skutečnost, že se tváří jakoby nic. Nevěřte mu.

Jak chválíte jídlo hostitele? „Je to skvělé.“ „Vynikající.“ „Tohle je ale velká dobrota.“ Jeden můj kamarád používá větu, kterou jsem si vypůjčil do nadpisu. Patří k mým nejoblíbenějším a rád ji také používám. Je neotřelá a hlavně se o ní dá dlouho diskutovat. Není totiž tak prvoplánově pozitivní, jako jiné výkřiky (upřímné i hrané) nadšení.

Možná se to dá také brát z hlediska, jaké zážitky z restaurací, hospod a dalších veřejných jídelen máte podvědomě zafixovány. Jde o první reakci na tuto pochvalu. Může vás to potěšit, nebo urazit. To je však má osobní pseudopsychologická myšlenka, která je možná naprostý nesmysl.

Na zmiňovanou pochvalu jsem si vzpomněl včera večer, když jsem ochutnával vepřový guláš, který jsem zrovna dovařil. Jelikož nikdo jiný nebyl doma, zvládl jsem se pochválit sám. A v duchu jsem použil právě tuto větu. Teď se dostáváme k tomu podstatnému, co jsem vám chtěl sdělit. Včera jsem uvařil vynikající guláš :-)

Autor: Martin Šinkovský | pátek 20.5.2011 9:20 | karma článku: 17.26 | přečteno: 1946x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Zdeňka Ortová

Nevyžádaná hudba sobotní noci

Je sobotní večer a hudba, která je určena pro návštěvníky sprnové venkovní taneční zábavy, se právě prodírá otevřeným oknem až k nám do obýváku.

19.8.2017 v 22:55 | Karma článku: 5.51 | Přečteno: 117 | Diskuse

Radim Lhoták

Po Německu se potulují stovky tisíc odsouzených nelegálních imigrantů: Není je kam zavřít.

Brusel úspěšně blokuje jakákoliv účinná opatření a německé orgány šturmují v otázkách vnitřní bezpečnosti. Čeká nás stejná doba temna jako po pádu Římského impéria?

19.8.2017 v 12:44 | Karma článku: 32.28 | Přečteno: 1105 |

Leona Orságová

Obtěžování? Buď ráda, že se líbíš!

„Fííí! Ty máš ale postavičku, nechceš, abych ti...“ aneb málokterá láska začala hvízdáním a pokřikováním z lešení.

19.8.2017 v 12:00 | Karma článku: 20.06 | Přečteno: 1372 |

Lubomír Stejskal

K útoku v Barceloně trochu jinak

Dovedeme si představit, že by Evropská unie posílala finanční prostředky Islámskému státu? Šílená otázka, šílená představa. Proč se takto šíleně ptám?

19.8.2017 v 8:00 | Karma článku: 45.78 | Přečteno: 5111 | Diskuse

Petr Sejkora

Nůž na krk EU - referendum 2021

Není řeč o emotivním CZEXIT! Jde o využití příštích 4 let k vyjednání důstojnější existence ČR v unii.

19.8.2017 v 5:45 | Karma článku: 30.64 | Přečteno: 842 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2037
Jeden z autorů večerníčku Krysáci. Proplouvač různými médii - elektronickými i těmi tištěnými. V současnosti nejvíc zaměstnán portálem Vše o vaření, kde je šéfredaktorem.

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.