Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

"To je tak dobrý, že bys mohl vařit v hospodě!"

20. 05. 2011 9:20:02
Pokud vám někdo naservíruje jídlo, které připravil, je slušností pochválit. Chválit by se mělo co nejdříve. Autor pokrmu totiž netrpělivě čeká na reakce a nic na tom nemění ani skutečnost, že se tváří jakoby nic. Nevěřte mu.

Jak chválíte jídlo hostitele? „Je to skvělé.“ „Vynikající.“ „Tohle je ale velká dobrota.“ Jeden můj kamarád používá větu, kterou jsem si vypůjčil do nadpisu. Patří k mým nejoblíbenějším a rád ji také používám. Je neotřelá a hlavně se o ní dá dlouho diskutovat. Není totiž tak prvoplánově pozitivní, jako jiné výkřiky (upřímné i hrané) nadšení.

Možná se to dá také brát z hlediska, jaké zážitky z restaurací, hospod a dalších veřejných jídelen máte podvědomě zafixovány. Jde o první reakci na tuto pochvalu. Může vás to potěšit, nebo urazit. To je však má osobní pseudopsychologická myšlenka, která je možná naprostý nesmysl.

Na zmiňovanou pochvalu jsem si vzpomněl včera večer, když jsem ochutnával vepřový guláš, který jsem zrovna dovařil. Jelikož nikdo jiný nebyl doma, zvládl jsem se pochválit sám. A v duchu jsem použil právě tuto větu. Teď se dostáváme k tomu podstatnému, co jsem vám chtěl sdělit. Včera jsem uvařil vynikající guláš :-)

Křišťálová Lupa 2016
Autor: Martin Šinkovský | pátek 20.5.2011 9:20 | karma článku: 17.26 | přečteno: 1946x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jiří Hermánek

Je americká hovězí "Domácí pokladna na lístky" lepší, než klasická česká vepřovice?

Pokud má někdo problém s titulkem článku, tak Domácí pokladna na lístky je ten nejlepší překlad slov Home Box Office, na který jsem se zmohl a nebudu vůbec nic namítat, když mě někdo opraví. A HBO GO přece není nic jiného než jdi.

26.2.2017 v 19:30 | Karma článku: 11.43 | Přečteno: 268 | Diskuse

Pavla Temrová

Byty nejsou rohlíky a lidi nejsou myši.

Investice do bytů je považována odborníky za jednu z nejbezpečnějších investic vůbec. Nemovitosti si svojí cenu dlouhodobě drží a jejich hodnota rok od roku roste. V Praze tomu bylo v uplynulých 2 letech dokonce o 10% za rok. ALE

26.2.2017 v 16:02 | Karma článku: 13.28 | Přečteno: 626 | Diskuse

Karel Pavlíček

Musíme se vrátit k zásluhovému principu

Myslím, že v Bibli stojí: Kdo nechce pracovat, ať nejí. Tohle je důležitá věta, ze které se musí vycházet

26.2.2017 v 15:30 | Karma článku: 27.13 | Přečteno: 746 | Diskuse

Adam Mikulášek

Multikulti propaganda ubližuje psychicky nemocným!

Proč? Protože si zvykla obrovské procento teroristických útoků omlouvat či zlehčovat tvrzením, že jejich pachatelé byli „psychicky nemocní“, takže vlastně „o terorizmus nešlo“. A z psychicky nemocných dělají „hrozbu“!

26.2.2017 v 13:02 | Karma článku: 36.95 | Přečteno: 1018 | Diskuse

Rostislav Szeruda

Cesta do pekla bývá dlážděná dobrými úmysly

Všichni to s námi myslí dobře. Politikové, média, elity či celebrity, všichni chtějí dobro – když už ne přímo pro nás, tak určitě nějaké to univerzální vyšší dobro v rámci moderních super ideálů. Škoda, že si toho neumíme vážit.

26.2.2017 v 9:25 | Karma článku: 30.33 | Přečteno: 556 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2034
Jeden z autorů večerníčku Krysáci. Proplouvač různými médii - elektronickými i těmi tištěnými. V současnosti nejvíc zaměstnán portálem Vše o vaření, kde je šéfredaktorem.

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.