Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

"To je tak dobrý, že bys mohl vařit v hospodě!"

20. 05. 2011 9:20:02
Pokud vám někdo naservíruje jídlo, které připravil, je slušností pochválit. Chválit by se mělo co nejdříve. Autor pokrmu totiž netrpělivě čeká na reakce a nic na tom nemění ani skutečnost, že se tváří jakoby nic. Nevěřte mu.

Jak chválíte jídlo hostitele? „Je to skvělé.“ „Vynikající.“ „Tohle je ale velká dobrota.“ Jeden můj kamarád používá větu, kterou jsem si vypůjčil do nadpisu. Patří k mým nejoblíbenějším a rád ji také používám. Je neotřelá a hlavně se o ní dá dlouho diskutovat. Není totiž tak prvoplánově pozitivní, jako jiné výkřiky (upřímné i hrané) nadšení.

Možná se to dá také brát z hlediska, jaké zážitky z restaurací, hospod a dalších veřejných jídelen máte podvědomě zafixovány. Jde o první reakci na tuto pochvalu. Může vás to potěšit, nebo urazit. To je však má osobní pseudopsychologická myšlenka, která je možná naprostý nesmysl.

Na zmiňovanou pochvalu jsem si vzpomněl včera večer, když jsem ochutnával vepřový guláš, který jsem zrovna dovařil. Jelikož nikdo jiný nebyl doma, zvládl jsem se pochválit sám. A v duchu jsem použil právě tuto větu. Teď se dostáváme k tomu podstatnému, co jsem vám chtěl sdělit. Včera jsem uvařil vynikající guláš :-)

Autor: Martin Šinkovský | pátek 20.5.2011 9:20 | karma článku: 17.26 | přečteno: 1946x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Šik

Stalingrad: Operace Uran

Zima nebyla hlavní příčinou porážky německých vojsk u Stalingradu, stejně jako omyly a chyby, které se děly na obou bojujících stranách. Zásadní zvrat přišel po operaci naplánované generálem Žukovem.

22.5.2017 v 19:00 | Karma článku: 22.69 | Přečteno: 641 | Diskuse

Štěpánka Bergerová

Zamyšlení nad Oskarem ...

Vůbec jsem to neměla v úmyslu, ale seděl tam tak sám, za účasti tří asistentek z pořádajícího knihkupectví, které postávaly u stolečku s vyrovnanými knížkami.

22.5.2017 v 18:16 | Karma článku: 10.18 | Přečteno: 197 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku zavládlo nevolnictví, mladí lidé jsou zastrašováni

To video na Yotube a článek v info.cz o poměrech na ruských školách ukazují pravou Tvář matičky Rusi. Lidé ve městě Gukovo nedostali zaplaceno za práci, jsou oběťmi policejní brutality a nesmí odjet z města!

22.5.2017 v 18:04 | Karma článku: 19.54 | Přečteno: 676 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Rozkazy z Berlína“ od Simona Tolkiena

Vynikající, strhující a dramatický román s prvky historické fikce, u kterého se nebudete nudit, tak to je přesně kniha „Rozkazy z Berlína“ od vnuka světoznámého autora Pána prstenů J. R. R. Tolkiena, spisovatele Simona Tolkiena.

22.5.2017 v 15:05 | Karma článku: 8.43 | Přečteno: 188 | Diskuse

František Filip Dvořák

Řešení krize v nedohlednu?

Naděje Euroskeptikůi se nenaplnily. Místo zlořečených populistů nám zde vykvetli ́Miláčkové Bruselu ́ a jede se dál.

22.5.2017 v 13:25 | Karma článku: 22.85 | Přečteno: 646 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2036
Jeden z autorů večerníčku Krysáci. Proplouvač různými médii - elektronickými i těmi tištěnými. V současnosti nejvíc zaměstnán portálem Vše o vaření, kde je šéfredaktorem.

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.