Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

"To je tak dobrý, že bys mohl vařit v hospodě!"

20. 05. 2011 9:20:02
Pokud vám někdo naservíruje jídlo, které připravil, je slušností pochválit. Chválit by se mělo co nejdříve. Autor pokrmu totiž netrpělivě čeká na reakce a nic na tom nemění ani skutečnost, že se tváří jakoby nic. Nevěřte mu.

Jak chválíte jídlo hostitele? „Je to skvělé.“ „Vynikající.“ „Tohle je ale velká dobrota.“ Jeden můj kamarád používá větu, kterou jsem si vypůjčil do nadpisu. Patří k mým nejoblíbenějším a rád ji také používám. Je neotřelá a hlavně se o ní dá dlouho diskutovat. Není totiž tak prvoplánově pozitivní, jako jiné výkřiky (upřímné i hrané) nadšení.

Možná se to dá také brát z hlediska, jaké zážitky z restaurací, hospod a dalších veřejných jídelen máte podvědomě zafixovány. Jde o první reakci na tuto pochvalu. Může vás to potěšit, nebo urazit. To je však má osobní pseudopsychologická myšlenka, která je možná naprostý nesmysl.

Na zmiňovanou pochvalu jsem si vzpomněl včera večer, když jsem ochutnával vepřový guláš, který jsem zrovna dovařil. Jelikož nikdo jiný nebyl doma, zvládl jsem se pochválit sám. A v duchu jsem použil právě tuto větu. Teď se dostáváme k tomu podstatnému, co jsem vám chtěl sdělit. Včera jsem uvařil vynikající guláš :-)

Autor: Martin Šinkovský | pátek 20.5.2011 9:20 | karma článku: 17.26 | přečteno: 1946x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jiřina Macháčková

V Česku umírá v souvislosti s porodem 500 miminek ročně

Tak vypadá do běžné mluvy přeložený odborný demografický termín, že míra perinatální úmrtnosti je v Česku dle Českého statistického úřadu 4,58 ‰.

28.4.2017 v 5:26 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 39 | Diskuse

Alena Šnajdrová

Nebuďme v šachu IV.

Vynikají velkou silou, a když si něco zamanou, jdou za tím jako buldozer. Svoje útoky ovšem mívají dobře promyšlené a nehrnou se dopředu za každou cenu. Bohužel někdy moc dlouho čekají nebo jsou blokováni a pak už bývá pozdě.

28.4.2017 v 0:42 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Stisk

Nejlepší uchazeči o studium jsou šest let po přijímacích zkouškách nezadaní a magistři

Šest let po přijímacích zkouškách na vysokou školu jsou jejich nejúspěšnější řešitelé nezadaní, touží po životě v zahraničí a mají magisterský titul. To vyplývá z výzkumu společnosti Scio.

27.4.2017 v 21:00 | Karma článku: 6.16 | Přečteno: 424 | Diskuse

Jan Pražák

Jak jsem se na semaforu cítil jako debil

Kde? Na silnici E442 kousek za Kláštercem nad Ohří ve směru na Karlovy Vary. Kdy? Dnes chvilku před druhou hodinou odpolední. Kdo? No, to bude vidět až na poslední fotce.

27.4.2017 v 16:28 | Karma článku: 27.88 | Přečteno: 1229 | Diskuse

Jakub Kouřil

Šance na dožití je v pravém jízdním pruhu vyšší

Nejde jen počet nehodovosti, které se hromadí při zvýšené rychlosti. Jde o pohodu. Zvýšenou rychlostí násobíme možnost kolize. Proč si nevytvořit rezervu a na schůzku vyrazit o něco dříve. Zběsilé předjíždění a „tlačení na pilu“..

27.4.2017 v 15:15 | Karma článku: 6.38 | Přečteno: 330 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2035
Jeden z autorů večerníčku Krysáci. Proplouvač různými médii - elektronickými i těmi tištěnými. V současnosti nejvíc zaměstnán portálem Vše o vaření, kde je šéfredaktorem.

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.