Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

"To je tak dobrý, že bys mohl vařit v hospodě!"

20. 05. 2011 9:20:02
Pokud vám někdo naservíruje jídlo, které připravil, je slušností pochválit. Chválit by se mělo co nejdříve. Autor pokrmu totiž netrpělivě čeká na reakce a nic na tom nemění ani skutečnost, že se tváří jakoby nic. Nevěřte mu.

Jak chválíte jídlo hostitele? „Je to skvělé.“ „Vynikající.“ „Tohle je ale velká dobrota.“ Jeden můj kamarád používá větu, kterou jsem si vypůjčil do nadpisu. Patří k mým nejoblíbenějším a rád ji také používám. Je neotřelá a hlavně se o ní dá dlouho diskutovat. Není totiž tak prvoplánově pozitivní, jako jiné výkřiky (upřímné i hrané) nadšení.

Možná se to dá také brát z hlediska, jaké zážitky z restaurací, hospod a dalších veřejných jídelen máte podvědomě zafixovány. Jde o první reakci na tuto pochvalu. Může vás to potěšit, nebo urazit. To je však má osobní pseudopsychologická myšlenka, která je možná naprostý nesmysl.

Na zmiňovanou pochvalu jsem si vzpomněl včera večer, když jsem ochutnával vepřový guláš, který jsem zrovna dovařil. Jelikož nikdo jiný nebyl doma, zvládl jsem se pochválit sám. A v duchu jsem použil právě tuto větu. Teď se dostáváme k tomu podstatnému, co jsem vám chtěl sdělit. Včera jsem uvařil vynikající guláš :-)

Autor: Martin Šinkovský | pátek 20.5.2011 9:20 | karma článku: 17.26 | přečteno: 1946x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Adam Mikulášek

Soud osvobodil anarchisty obžalované z teroristického útoku na vlak!

Nikoli v Německu, ale v Čr! Naprostá justiční zvůle. Prý je k tomu navedli policejní provokatéři. A dokonce prý obstarali i zápalné lahve. Ale, nechci být vulgární, do prkýnka tohle přece není omluva!!!

22.9.2017 v 14:32 | Karma článku: 9.22 | Přečteno: 201 | Diskuse

Pavel Liprt

Podzimní rovnodennost, číslo dva a babí léto

Deštník, teplé oblečení a vydal jsem se hledat babí léto. Do Karlových Varů si však letos zatím cestu nenašlo. A dnes patrně také někde zabloudilo.

22.9.2017 v 12:36 | Karma článku: 6.97 | Přečteno: 103 | Diskuse

Karel Ryšán

Důchodci radujte se. Na povel teď!

Důchodci dostanou přidáno. Už brzy. Zpráva je to skvělá, přinejmenším potěšující. Dokud nezačnete počítat. Právě teď.

22.9.2017 v 11:39 | Karma článku: 31.85 | Přečteno: 801 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Paskvil ministryně Marksové je pro-rodinou (anti)koncepcí

Vláda v čele s ČSSD nejtěsnějším možným způsobem (9 ku 8) prohlasovala novou koncepci (proti)rodinné politiky. Ministryně Marksová hlasování vyvolala na konci volebního období, aby se už nemuselo přes poslance...

22.9.2017 v 11:33 | Karma článku: 24.17 | Přečteno: 537 | Diskuse

Ladislav Větvička

Radost je předčasna, bo ombucmaňa to požene až do brusele

To se mi libi, jak se Česi raduju, že spravedlnost vyhrala a ombucmaňa s celym tym svojim předraženym cyrkusem utřela nos. Je to pravě naopak. Multykultura si na cestě k vitězstvi može dovolit prohrat bitvu.

22.9.2017 v 11:11 | Karma článku: 43.45 | Přečteno: 2245 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2037
Jeden z autorů večerníčku Krysáci. Proplouvač různými médii - elektronickými i těmi tištěnými. V současnosti nejvíc zaměstnán portálem Vše o vaření, kde je šéfredaktorem.


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.