Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Turistický potenciál si svým přístupem dusíme sami

13. 05. 2011 11:39:12
Nedávno jsem byl na víkendovém výletě ve francouzském Alsasku. Prošel jsem si tam kromě Štrasburku i několik dalších turistických míst a opět jsem si uvědomil ten rozdíl v přístupu k hostům (návštěvníkům, turistům). Pořád máme, co dohánět.

Víkendové výlety mám rád. Nejradši jezdím tam, kde se památky a galerie dají spojit s vynikající místní kuchyní. A to Alsasko splňuje dokonale. Když je navíc krásně, nikomu se do galerií a muzeí nechce. O to víc času zbývá na poznávání kulinářských kouzel.

Místní jídlo rád poznávám u nás i v zahraničí. Myslím, že naše krajové speciality si s ničím nezadají s těmi cizozemskými. Je tu však jedno velké ALE – přístup (jak k tradicím, tak turistům).

Nejvýraznějším vykřičníkem jsou „věhlasné“ dvojí ceny. Schválně, kolik z vás doporučilo svým zahraničním kamarádům nebo známým, až si skočí na pivo do centra Prahy? S principem dvojích cen jsem se zatím nikde jinde nesetkal. Historky o nich však získáváme zprostředkovaně (od cizinců), co však není problém zažít na vlastní kůži, je kvalita obsluhy a přístupu.

V Alsasku jsme byli mimo hlavní turistickou sezónu. Takhle cestuji nejraději, protože se nemusím nořit do nikdy nekončícího davu ostatních turistů. Všechny krámky otevřené, všude usměvaví a ochotní prodavači, ceny normální a nijak přemrštěné. Výsledek? Alsasko doporučuji, budu doporučovat a chci se tam ještě někdy podívat.

Aktuálně můžu srovnat například s výletem do Babiččina údolí v Ratibořicích. Lidí dost, ale nabídka minimální a celým údolím se rozléhala „hudba“ v podání klávesáka s knírkem spojená s kvílením nějaké dvacetileté „zpěvačky“.

Na jídlo jsme zašli do nějakého nedalekého hotelu. Objednal jsem si „tamní“ specialitu – smažený vepřový řízek, se zelím a houskovým knedlíkem. Jeho kvalita? Ještě štěstí, že mám kachní žaludek :-)

Autor: Martin Šinkovský | pátek 13.5.2011 11:39 | karma článku: 13.26 | přečteno: 1665x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Martina Mičková

Málem nám ušel výhled na Lomnický štít

Starý Smokovec vešel do povědomí turistů jako nejznámější a nejstarší tatranská osada. Většina z vás, stejně jako já, zavítá do místního informačního centra a lanovkou pokračuje na Hrebienok.

22.7.2017 v 23:08 | Karma článku: 6.78 | Přečteno: 120 |

Jana Schlitzová

Rujána

Rujána dnes a před 30 lety. Kempovat na volno bylo zakázané! Stan jsme nepoužili, spali jsme vždy pod širákem. Vždy jsem usínala se strachem, aby nás Němci nechytili. Co kdybychom náhodou přeplavali a utekli do Švédska?

22.7.2017 v 20:52 | Karma článku: 10.72 | Přečteno: 525 | Diskuse

Jaroslav Babel

Zpráva o Velké cestě (13.)

U čtení následujících řádků vítám známé i náhodné zabloudivší. Koneckonců, cesta je někdy i o bloudění. Přináší však občas i příhody zábavné, někdy očekávané, někdy naopak. Sbírkou toho všeho může být následující povídání.

22.7.2017 v 20:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 76 | Diskuse

Michaela Vančurová

Zdokonalte se v cizím jazyce!

V dnešní době je znalost především anglického jazyka takřka nevyhnutelná. Požadují to ve škole a stejně tak v povolání. Je skvělé, že mladí lidé se v tomto jazyce neustále zdokonalují a jejich úroveň roste.

22.7.2017 v 7:00 | Karma článku: 8.76 | Přečteno: 376 | Diskuse

Jaroslav Babel

Zpráva o Velké cestě (12.)

U čtení následujících řádků vítám známé i náhodné zabloudivší. Koneckonců, cesta je někdy i o bloudění. Přináší však občas i příhody zábavné, někdy očekávané, někdy naopak. Sbírkou toho všeho může být následující povídání.

21.7.2017 v 22:48 | Karma článku: 5.54 | Přečteno: 108 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2036
Jeden z autorů večerníčku Krysáci. Proplouvač různými médii - elektronickými i těmi tištěnými. V současnosti nejvíc zaměstnán portálem Vše o vaření, kde je šéfredaktorem.

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.