Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Turistický potenciál si svým přístupem dusíme sami

13. 05. 2011 11:39:12
Nedávno jsem byl na víkendovém výletě ve francouzském Alsasku. Prošel jsem si tam kromě Štrasburku i několik dalších turistických míst a opět jsem si uvědomil ten rozdíl v přístupu k hostům (návštěvníkům, turistům). Pořád máme, co dohánět.

Víkendové výlety mám rád. Nejradši jezdím tam, kde se památky a galerie dají spojit s vynikající místní kuchyní. A to Alsasko splňuje dokonale. Když je navíc krásně, nikomu se do galerií a muzeí nechce. O to víc času zbývá na poznávání kulinářských kouzel.

Místní jídlo rád poznávám u nás i v zahraničí. Myslím, že naše krajové speciality si s ničím nezadají s těmi cizozemskými. Je tu však jedno velké ALE – přístup (jak k tradicím, tak turistům).

Nejvýraznějším vykřičníkem jsou „věhlasné“ dvojí ceny. Schválně, kolik z vás doporučilo svým zahraničním kamarádům nebo známým, až si skočí na pivo do centra Prahy? S principem dvojích cen jsem se zatím nikde jinde nesetkal. Historky o nich však získáváme zprostředkovaně (od cizinců), co však není problém zažít na vlastní kůži, je kvalita obsluhy a přístupu.

V Alsasku jsme byli mimo hlavní turistickou sezónu. Takhle cestuji nejraději, protože se nemusím nořit do nikdy nekončícího davu ostatních turistů. Všechny krámky otevřené, všude usměvaví a ochotní prodavači, ceny normální a nijak přemrštěné. Výsledek? Alsasko doporučuji, budu doporučovat a chci se tam ještě někdy podívat.

Aktuálně můžu srovnat například s výletem do Babiččina údolí v Ratibořicích. Lidí dost, ale nabídka minimální a celým údolím se rozléhala „hudba“ v podání klávesáka s knírkem spojená s kvílením nějaké dvacetileté „zpěvačky“.

Na jídlo jsme zašli do nějakého nedalekého hotelu. Objednal jsem si „tamní“ specialitu – smažený vepřový řízek, se zelím a houskovým knedlíkem. Jeho kvalita? Ještě štěstí, že mám kachní žaludek :-)

Autor: Martin Šinkovský | pátek 13.5.2011 11:39 | karma článku: 13.26 | přečteno: 1664x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Ervín Dostálek

Krásu hledejte i doma - 56: Křižovatka i výchozí bod turistických cest v Českém Švýcarsku

Bizarní pískovcové skály, zbytky skalních hradů, lidová architektura, romantická zákoutí starých mlýnů, barokní zámek, daleké výhledy i zurčící říčky v kaňonech, hluboké lesy a řada penzionů k přebývání - i to jsou Jetřichovice..

22.5.2017 v 8:00 | Karma článku: 6.97 | Přečteno: 136 | Diskuse

Petr Havránek

Schwarzenberský kanál

Příroda svými sytými barvami připomíná malířovu paletu a počasí ještě není tak sychravé, abychom leželi doma za kamny. Je tu zkrátka podzim. Proč se tedy nevydat ke Schwarzenberskému kanálu.

22.5.2017 v 7:00 | Karma článku: 10.33 | Přečteno: 316 | Diskuse

Ervín Dostálek

Krásu hledejte i doma - 55: Rodinné lázně v Lázních-Mšeném s jejich slatinou a balneologií

Původně vodu, jež vyvěrá u panské bažantnice používali myslivci, pak s ní budyňský lékař MUDr Bayer léčil své pacienty, poté přijel na inspekci ředitel panských majetků a knížetí Kinskému navrhl založit zde lázně, a to se i stalo

22.5.2017 v 6:58 | Karma článku: 4.47 | Přečteno: 90 | Diskuse

Lucie Gavendová

On a Lucia

Život je plný nepředstavitelných věcí. Plný snů. Příběhů, který napsal sám. Chceme jim věřit a zároveň víme, že jsou věci mimo naše síly. Ale tento příběh, ten nás přežije všechny.

21.5.2017 v 16:57 | Karma článku: 3.99 | Přečteno: 248 | Diskuse

Ervín Dostálek

Krásu hledejte i doma - 54:Fantastické skalní město si zahrálo ve filmu studia Walt Disney

Sourozenci Petr, Zuzana, Edmund a Lucie se dostanou k starému profesorovi, Lucinka vejde skrz osamělou skříň do země plné sněhu a zimy, vysvobodí zmrzlé a vládnou zemi Narnie. V tu se proměnily fantastické skály v Tisé na Ústecku.

21.5.2017 v 16:12 | Karma článku: 6.71 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2036
Jeden z autorů večerníčku Krysáci. Proplouvač různými médii - elektronickými i těmi tištěnými. V současnosti nejvíc zaměstnán portálem Vše o vaření, kde je šéfredaktorem.

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.