Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Turistický potenciál si svým přístupem dusíme sami

13. 05. 2011 11:39:12
Nedávno jsem byl na víkendovém výletě ve francouzském Alsasku. Prošel jsem si tam kromě Štrasburku i několik dalších turistických míst a opět jsem si uvědomil ten rozdíl v přístupu k hostům (návštěvníkům, turistům). Pořád máme, co dohánět.

Víkendové výlety mám rád. Nejradši jezdím tam, kde se památky a galerie dají spojit s vynikající místní kuchyní. A to Alsasko splňuje dokonale. Když je navíc krásně, nikomu se do galerií a muzeí nechce. O to víc času zbývá na poznávání kulinářských kouzel.

Místní jídlo rád poznávám u nás i v zahraničí. Myslím, že naše krajové speciality si s ničím nezadají s těmi cizozemskými. Je tu však jedno velké ALE – přístup (jak k tradicím, tak turistům).

Nejvýraznějším vykřičníkem jsou „věhlasné“ dvojí ceny. Schválně, kolik z vás doporučilo svým zahraničním kamarádům nebo známým, až si skočí na pivo do centra Prahy? S principem dvojích cen jsem se zatím nikde jinde nesetkal. Historky o nich však získáváme zprostředkovaně (od cizinců), co však není problém zažít na vlastní kůži, je kvalita obsluhy a přístupu.

V Alsasku jsme byli mimo hlavní turistickou sezónu. Takhle cestuji nejraději, protože se nemusím nořit do nikdy nekončícího davu ostatních turistů. Všechny krámky otevřené, všude usměvaví a ochotní prodavači, ceny normální a nijak přemrštěné. Výsledek? Alsasko doporučuji, budu doporučovat a chci se tam ještě někdy podívat.

Aktuálně můžu srovnat například s výletem do Babiččina údolí v Ratibořicích. Lidí dost, ale nabídka minimální a celým údolím se rozléhala „hudba“ v podání klávesáka s knírkem spojená s kvílením nějaké dvacetileté „zpěvačky“.

Na jídlo jsme zašli do nějakého nedalekého hotelu. Objednal jsem si „tamní“ specialitu – smažený vepřový řízek, se zelím a houskovým knedlíkem. Jeho kvalita? Ještě štěstí, že mám kachní žaludek :-)

Autor: Martin Šinkovský | pátek 13.5.2011 11:39 | karma článku: 13.26 | přečteno: 1664x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Ján Sliacky

Německá Arriva kvalita pro české pepíky II.

Jízdné čím dále tím dražší, kvalita služby nevalná, konkurenční prostředí ji pozvednout nedokáže ani náhodou. Drobnosti všedních dnů ovlivňující naše, tedy můj určitě, životy. Ne nějaká islámská krize či brexit...

29.3.2017 v 20:34 | Karma článku: 18.50 | Přečteno: 976 | Diskuse

Jan Tichý

Realizace vánočního dárku: užít si jaro!

Dostali jsme vánoční dárek, pobyt v hotelu na pár dní. Od dětí, udělali nám radost. Na konci března došlo na realizaci.

29.3.2017 v 20:09 | Karma článku: 9.88 | Přečteno: 202 | Diskuse

Petr Havránek

Telč a okolí

Telč, město s krásným historickým náměstím, renesančním zámkem či tajemným podzemím. Silné vábení, kterému podléháme i my.

29.3.2017 v 19:00 | Karma článku: 8.32 | Přečteno: 233 | Diskuse

Pavel Liprt

Obříství - rakouský generál Franz von Koller a český skladatel Bedřich Smetana

Obříství je menší obec ležící nedaleko Mělníka v rovinaté polabské krajině. Kdo tudy projíždí, většinou se nezastaví u zdejšího kostela a nezavítá na místní hřbitov, a to je chyba.

29.3.2017 v 16:05 | Karma článku: 12.85 | Přečteno: 249 | Diskuse

Jaromír Hlubek

Filipinska cestomania 4

Řika se, že Česke, ale aji Moravske a Slezske děvuchy su nejpěknějši na světě. To řikame my, bo zme na nich zvykli. Možu trochu srovnávat s Německem, Brytanyju a Šveckem, v tym srovnani je to fakt.

29.3.2017 v 14:07 | Karma článku: 9.70 | Přečteno: 232 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2035
Jeden z autorů večerníčku Krysáci. Proplouvač různými médii - elektronickými i těmi tištěnými. V současnosti nejvíc zaměstnán portálem Vše o vaření, kde je šéfredaktorem.

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.