Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Maso, maso, maso... Já za to nemůžu

15. 04. 2011 13:16:39
Jsem poctivý masožravec. To ale neznamená, že nemám rád zeleninu nebo ovoce. Právě naopak. Jenže je potíž v tepelné úpravě. Zeleninu miluji čerstvou a mám pocit, že jakákoliv tepelná úprava ji znehodnocuje (a tu zeleninu, která se nejí syrová, prostě nekonzumuji). Prostě si myslím, že kedlubna či ředkvička si tepelné zásahy nezaslouží. Mimo jiné také kvůli tomu, že pak už nekřupou. Ano, křupavost je vedle chuti druhou nejdůležitější vlastnostní zeleniny.

Myslím, že za tento můj postoj může výchova. Ale jen zčásti. Vzpomínám, že té zeleniny moc nebylo, amaso.jpg kdyžbylo, byla její kvalita nevalná. Jelo se tedy v masu. Pak jsem dospěl, osamostatnil se a začal objevovat kouzla zeleniny.

Jenže jsem narazil na další problém. Zeleniny se sice objevovalo více a více, ale její kvalita byla čím dál tím mizernější. Brzy jsem zjistil, že jsme pro zbytek Evropy popelnicí nahnilých produktů. Výběr jednoduše není ani dnes. Udiveně poslouchám reklamu, kde se Billa chlubí, že to už je 20 let, co do Česka přinesla čerstvost (nebo jak přesně zní jejich slogan).

Vždy si přitom vzpomenu na několik opravdu lahůdkových zážitků, z nichž jeden ční nejvíce. Chtěl jsem vařit klokaní guláš a poprosil jsem kamarádku, která do výše zmiňovaného obchodu směřovala, aby mi koupila cibuli. Kamarádka pro jistotu koupila celou punčochu krásně zabalené cibule. Po rozbalení jsem zjistil, že všechny OPRAVDU VŠECHNY cibule byly shnilé.

Tahle situace je ale bohužel i u malých krámků se zeleninou (tedy v Olomouci). Opravdu rád bych jedl čerstvou zeleninu dnes a denně, ale kde ji mám sehnat. Oproti tomu to s masem není tak děsivé. Není to také žádná sláva, ale u řezníka seženete slušný standard. Za socialismu platili řezníci a zelináři za šedé eminence ve svém okolí. Mám pocit, že ti první už nějak reagují a zelináři stále věří, že nám stačí zelenina jen mírně nahnilá.

Proto tedy maso.

Autor: Martin Šinkovský | pátek 15.4.2011 13:16 | karma článku: 14.14 | přečteno: 1483x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Karel Ábelovský

woknoviny ... o poločase rozpadu organismu

ČSSD, včetně jejich vrcholných představitelů, a to minulých i současných, je vynikající studijní "matriál" - jak říkali někteří její představitelé, pamatujete? No, oni mají mnozí nejen problém se slůvky a jejich vhodným užitím.

24.6.2017 v 17:14 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 223 | Diskuse

Luděk Mazurek

Stoneův „Svět podle Putina“ – pravda nebo zinscenovaná propaganda?

Televize Prima převzala a vysílala 4 dílný dokumentární seriál "oscarového" (Četa) amerického režiséra Olivera Stonea s názvem „Svět podle Putina“. Jde o pravdu nebo o zinscenovanou proruskou propagandu? To posuďte sami.

24.6.2017 v 16:26 | Karma článku: 34.92 | Přečteno: 1248 | Diskuse

Hatem Berrezouga

Dialog s "nevěřícím psem", VI. Takíja (taqijja) aneb moderní hon na muslima. Část 2

Poté co jsme prozkoumali etymologii slova walijj, teď prozkoumáme etymologii slov tettaqú a tuqát, zda opravdu znamenají přetvářka, pokrytectví, lhaní a klamání nemuslimů.

24.6.2017 v 14:26 | Karma článku: 12.31 | Přečteno: 360 | Diskuse

Hatem Berrezouga

Dialog s "nevěřícím psem", VI. Takíja (taqijja) aneb moderní hon na muslima. Část 1

Muslim v dnešní době prostě nemůže být dobrým člověkem. Pokud jsi muslim, tak jsi buď terorista, anebo potenciální terorista, nacista, anebo v nejlepším případě umírnění či dobrý nacista.

24.6.2017 v 12:46 | Karma článku: 12.83 | Přečteno: 760 |

Karel Stryczek

Na taneční zábavě v Texasu

Byl nám doporučen „super country bar“ někde na hranicích mezi Oklahomou a Texasem. Jeli jsme z města půl hodiny na západ, potom u starého ranče opustili cestu se zpevněným povrchem a zatočili na jih mezi chřestýše do stepi.

24.6.2017 v 9:58 | Karma článku: 21.28 | Přečteno: 553 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2036
Jeden z autorů večerníčku Krysáci. Proplouvač různými médii - elektronickými i těmi tištěnými. V současnosti nejvíc zaměstnán portálem Vše o vaření, kde je šéfredaktorem.

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.