Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Maso, maso, maso... Já za to nemůžu

15. 04. 2011 13:16:39
Jsem poctivý masožravec. To ale neznamená, že nemám rád zeleninu nebo ovoce. Právě naopak. Jenže je potíž v tepelné úpravě. Zeleninu miluji čerstvou a mám pocit, že jakákoliv tepelná úprava ji znehodnocuje (a tu zeleninu, která se nejí syrová, prostě nekonzumuji). Prostě si myslím, že kedlubna či ředkvička si tepelné zásahy nezaslouží. Mimo jiné také kvůli tomu, že pak už nekřupou. Ano, křupavost je vedle chuti druhou nejdůležitější vlastnostní zeleniny.

Myslím, že za tento můj postoj může výchova. Ale jen zčásti. Vzpomínám, že té zeleniny moc nebylo, amaso.jpg kdyžbylo, byla její kvalita nevalná. Jelo se tedy v masu. Pak jsem dospěl, osamostatnil se a začal objevovat kouzla zeleniny.

Jenže jsem narazil na další problém. Zeleniny se sice objevovalo více a více, ale její kvalita byla čím dál tím mizernější. Brzy jsem zjistil, že jsme pro zbytek Evropy popelnicí nahnilých produktů. Výběr jednoduše není ani dnes. Udiveně poslouchám reklamu, kde se Billa chlubí, že to už je 20 let, co do Česka přinesla čerstvost (nebo jak přesně zní jejich slogan).

Vždy si přitom vzpomenu na několik opravdu lahůdkových zážitků, z nichž jeden ční nejvíce. Chtěl jsem vařit klokaní guláš a poprosil jsem kamarádku, která do výše zmiňovaného obchodu směřovala, aby mi koupila cibuli. Kamarádka pro jistotu koupila celou punčochu krásně zabalené cibule. Po rozbalení jsem zjistil, že všechny OPRAVDU VŠECHNY cibule byly shnilé.

Tahle situace je ale bohužel i u malých krámků se zeleninou (tedy v Olomouci). Opravdu rád bych jedl čerstvou zeleninu dnes a denně, ale kde ji mám sehnat. Oproti tomu to s masem není tak děsivé. Není to také žádná sláva, ale u řezníka seženete slušný standard. Za socialismu platili řezníci a zelináři za šedé eminence ve svém okolí. Mám pocit, že ti první už nějak reagují a zelináři stále věří, že nám stačí zelenina jen mírně nahnilá.

Proto tedy maso.

Autor: Martin Šinkovský | pátek 15.4.2011 13:16 | karma článku: 14.14 | přečteno: 1484x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Adam Mikulášek

Soud osvobodil anarchisty obžalované z teroristického útoku na vlak!

Nikoli v Německu, ale v Čr! Naprostá justiční zvůle. Prý je k tomu navedli policejní provokatéři. A dokonce prý obstarali i zápalné lahve. Ale, nechci být vulgární, do prkýnka tohle přece není omluva!!!

22.9.2017 v 14:32 | Karma článku: 10.20 | Přečteno: 201 | Diskuse

Pavel Liprt

Podzimní rovnodennost, číslo dva a babí léto

Deštník, teplé oblečení a vydal jsem se hledat babí léto. Do Karlových Varů si však letos zatím cestu nenašlo. A dnes patrně také někde zabloudilo.

22.9.2017 v 12:36 | Karma článku: 6.97 | Přečteno: 103 | Diskuse

Karel Ryšán

Důchodci radujte se. Na povel teď!

Důchodci dostanou přidáno. Už brzy. Zpráva je to skvělá, přinejmenším potěšující. Dokud nezačnete počítat. Právě teď.

22.9.2017 v 11:39 | Karma článku: 31.85 | Přečteno: 801 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Paskvil ministryně Marksové je pro-rodinou (anti)koncepcí

Vláda v čele s ČSSD nejtěsnějším možným způsobem (9 ku 8) prohlasovala novou koncepci (proti)rodinné politiky. Ministryně Marksová hlasování vyvolala na konci volebního období, aby se už nemuselo přes poslance...

22.9.2017 v 11:33 | Karma článku: 24.17 | Přečteno: 537 | Diskuse

Ladislav Větvička

Radost je předčasna, bo ombucmaňa to požene až do brusele

To se mi libi, jak se Česi raduju, že spravedlnost vyhrala a ombucmaňa s celym tym svojim předraženym cyrkusem utřela nos. Je to pravě naopak. Multykultura si na cestě k vitězstvi može dovolit prohrat bitvu.

22.9.2017 v 11:11 | Karma článku: 43.52 | Přečteno: 2245 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2037
Jeden z autorů večerníčku Krysáci. Proplouvač různými médii - elektronickými i těmi tištěnými. V současnosti nejvíc zaměstnán portálem Vše o vaření, kde je šéfredaktorem.


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.