Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Maso, maso, maso... Já za to nemůžu

15. 04. 2011 13:16:39
Jsem poctivý masožravec. To ale neznamená, že nemám rád zeleninu nebo ovoce. Právě naopak. Jenže je potíž v tepelné úpravě. Zeleninu miluji čerstvou a mám pocit, že jakákoliv tepelná úprava ji znehodnocuje (a tu zeleninu, která se nejí syrová, prostě nekonzumuji). Prostě si myslím, že kedlubna či ředkvička si tepelné zásahy nezaslouží. Mimo jiné také kvůli tomu, že pak už nekřupou. Ano, křupavost je vedle chuti druhou nejdůležitější vlastnostní zeleniny.

Myslím, že za tento můj postoj může výchova. Ale jen zčásti. Vzpomínám, že té zeleniny moc nebylo, amaso.jpg kdyžbylo, byla její kvalita nevalná. Jelo se tedy v masu. Pak jsem dospěl, osamostatnil se a začal objevovat kouzla zeleniny.

Jenže jsem narazil na další problém. Zeleniny se sice objevovalo více a více, ale její kvalita byla čím dál tím mizernější. Brzy jsem zjistil, že jsme pro zbytek Evropy popelnicí nahnilých produktů. Výběr jednoduše není ani dnes. Udiveně poslouchám reklamu, kde se Billa chlubí, že to už je 20 let, co do Česka přinesla čerstvost (nebo jak přesně zní jejich slogan).

Vždy si přitom vzpomenu na několik opravdu lahůdkových zážitků, z nichž jeden ční nejvíce. Chtěl jsem vařit klokaní guláš a poprosil jsem kamarádku, která do výše zmiňovaného obchodu směřovala, aby mi koupila cibuli. Kamarádka pro jistotu koupila celou punčochu krásně zabalené cibule. Po rozbalení jsem zjistil, že všechny OPRAVDU VŠECHNY cibule byly shnilé.

Tahle situace je ale bohužel i u malých krámků se zeleninou (tedy v Olomouci). Opravdu rád bych jedl čerstvou zeleninu dnes a denně, ale kde ji mám sehnat. Oproti tomu to s masem není tak děsivé. Není to také žádná sláva, ale u řezníka seženete slušný standard. Za socialismu platili řezníci a zelináři za šedé eminence ve svém okolí. Mám pocit, že ti první už nějak reagují a zelináři stále věří, že nám stačí zelenina jen mírně nahnilá.

Proto tedy maso.

Autor: Martin Šinkovský | pátek 15.4.2011 13:16 | karma článku: 14.14 | přečteno: 1480x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jiřina Macháčková

V Česku umírá v souvislosti s porodem 500 miminek ročně

Tak vypadá do běžné mluvy přeložený odborný demografický termín, že míra perinatální úmrtnosti je v Česku dle Českého statistického úřadu 4,58 ‰.

28.4.2017 v 5:26 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 57 | Diskuse

Alena Šnajdrová

Nebuďme v šachu IV.

Vynikají velkou silou, a když si něco zamanou, jdou za tím jako buldozer. Svoje útoky ovšem mívají dobře promyšlené a nehrnou se dopředu za každou cenu. Bohužel někdy moc dlouho čekají nebo jsou blokováni a pak už bývá pozdě.

28.4.2017 v 0:42 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Stisk

Nejlepší uchazeči o studium jsou šest let po přijímacích zkouškách nezadaní a magistři

Šest let po přijímacích zkouškách na vysokou školu jsou jejich nejúspěšnější řešitelé nezadaní, touží po životě v zahraničí a mají magisterský titul. To vyplývá z výzkumu společnosti Scio.

27.4.2017 v 21:00 | Karma článku: 6.16 | Přečteno: 426 | Diskuse

Jan Pražák

Jak jsem se na semaforu cítil jako debil

Kde? Na silnici E442 kousek za Kláštercem nad Ohří ve směru na Karlovy Vary. Kdy? Dnes chvilku před druhou hodinou odpolední. Kdo? No, to bude vidět až na poslední fotce.

27.4.2017 v 16:28 | Karma článku: 27.99 | Přečteno: 1236 | Diskuse

Jakub Kouřil

Šance na dožití je v pravém jízdním pruhu vyšší

Nejde jen počet nehodovosti, které se hromadí při zvýšené rychlosti. Jde o pohodu. Zvýšenou rychlostí násobíme možnost kolize. Proč si nevytvořit rezervu a na schůzku vyrazit o něco dříve. Zběsilé předjíždění a „tlačení na pilu“..

27.4.2017 v 15:15 | Karma článku: 6.38 | Přečteno: 331 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2035
Jeden z autorů večerníčku Krysáci. Proplouvač různými médii - elektronickými i těmi tištěnými. V současnosti nejvíc zaměstnán portálem Vše o vaření, kde je šéfredaktorem.

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.