Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zabíjačkové vrhání prasečím pindíkem

13. 04. 2011 20:54:54
Zabíjačka - slovo, při němž se některým začnou sbíhat sliny a jiným zvedat žaludek. Jako dospělý jsem ji nikdy nezažil, a proto jsem s chutí a bez zaváhání pozvání na takovou pravou vesnickou zabíjačku přijal.

z1.jpgBěhem oné soboty se mi hlavou honila spousta věcí. Mimo jiné i to, že by zabíjačku měli zažít všichni, co nejsou vegetariáni. Nejsem si jist, zda by měla být povinná i exukurze do velkomasokombinátů, ale tuto otázku ponechme v této chvíli stranou.

Městský svět plný předsudků

Nejsem člověk z velkého města, ale na zabíjačce jsem si uvědomil, kolik mám v sobě předsudků. Vesnické soužití s přírodou je už odedávna spjato se smrtí. Prase musí umřít, aby lidé měli co jíst. Zatímco ve městě si to uvědomují jen někteří, většina prostě kupuje maso a neřeší, že šlo o živého tvora, popřípadě si to nepřipouští a zavírá před tím oči, na vesnici je smrt prasete samozřejmostí.

Současná BIO mánie se také týká především měst. Strouhaný křen s jablky - všem na zabíjačce přišlo automatické, že jde o čerstvý křen s čerstvými jablky. Stejně tak, že v mozečku jsou umíchána domácí vajíčka a chleba je posypaný čerstvou pažitkou.

Když jsem si odpoledne pochutnávali na čestvě zabitém a upečeném vepřovém mase, neřešili jsme, jestli pašík žil BIO životem, nebo ne. Rozhodně však žil zdravým a láskyplným životem. A na chuti toho masa to bylo jednoznačně poznat. Nic tak dobrého jsem v životě neochutnal. Prase žilo zdravě, jeho maso je tudíž zdravé. Víc komplikací bych do toho prostě netahal.

Hrátky se samčím kopulačním orgánem

Na závěr ještě přisadím jednu historku. Když je prase zavěšeno na kladku, první, o co přijde, je jeho přirození. To se zavěšuje na strom a slouží ptactvu jako zdroj tuku.

Úkolem vhození přirození na strom řezník pověřil kolegyni z Českého rohlasu. Zatímco místní nevzrušeně předali úd a pokračovali ve své práci, my "měšťáci" jsme se pevně chytili pubertálního námětu a hodinu jsme se řehtali. Narážka na tuto situaci pak byla zdrojem veselí po několik dní a historka "Jak Peťka házela pinďoura na strom." bude v budoucnu hospodskou jistotou.

Petra vrhá prasečí úd

Autor: Martin Šinkovský | středa 13.4.2011 20:54 | karma článku: 15.37 | přečteno: 1675x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Šik

Stalingrad: Operace Uran

Zima nebyla hlavní příčinou porážky německých vojsk u Stalingradu, stejně jako omyly a chyby, které se děly na obou bojujících stranách. Zásadní zvrat přišel po operaci naplánované generálem Žukovem.

22.5.2017 v 19:00 | Karma článku: 22.69 | Přečteno: 641 | Diskuse

Štěpánka Bergerová

Zamyšlení nad Oskarem ...

Vůbec jsem to neměla v úmyslu, ale seděl tam tak sám, za účasti tří asistentek z pořádajícího knihkupectví, které postávaly u stolečku s vyrovnanými knížkami.

22.5.2017 v 18:16 | Karma článku: 10.18 | Přečteno: 197 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku zavládlo nevolnictví, mladí lidé jsou zastrašováni

To video na Yotube a článek v info.cz o poměrech na ruských školách ukazují pravou Tvář matičky Rusi. Lidé ve městě Gukovo nedostali zaplaceno za práci, jsou oběťmi policejní brutality a nesmí odjet z města!

22.5.2017 v 18:04 | Karma článku: 19.54 | Přečteno: 676 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Rozkazy z Berlína“ od Simona Tolkiena

Vynikající, strhující a dramatický román s prvky historické fikce, u kterého se nebudete nudit, tak to je přesně kniha „Rozkazy z Berlína“ od vnuka světoznámého autora Pána prstenů J. R. R. Tolkiena, spisovatele Simona Tolkiena.

22.5.2017 v 15:05 | Karma článku: 8.43 | Přečteno: 188 | Diskuse

František Filip Dvořák

Řešení krize v nedohlednu?

Naděje Euroskeptikůi se nenaplnily. Místo zlořečených populistů nám zde vykvetli ́Miláčkové Bruselu ́ a jede se dál.

22.5.2017 v 13:25 | Karma článku: 22.85 | Přečteno: 646 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2036
Jeden z autorů večerníčku Krysáci. Proplouvač různými médii - elektronickými i těmi tištěnými. V současnosti nejvíc zaměstnán portálem Vše o vaření, kde je šéfredaktorem.

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.