Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zabíjačkové vrhání prasečím pindíkem

13. 04. 2011 20:54:54
Zabíjačka - slovo, při němž se některým začnou sbíhat sliny a jiným zvedat žaludek. Jako dospělý jsem ji nikdy nezažil, a proto jsem s chutí a bez zaváhání pozvání na takovou pravou vesnickou zabíjačku přijal.

z1.jpgBěhem oné soboty se mi hlavou honila spousta věcí. Mimo jiné i to, že by zabíjačku měli zažít všichni, co nejsou vegetariáni. Nejsem si jist, zda by měla být povinná i exukurze do velkomasokombinátů, ale tuto otázku ponechme v této chvíli stranou.

Městský svět plný předsudků

Nejsem člověk z velkého města, ale na zabíjačce jsem si uvědomil, kolik mám v sobě předsudků. Vesnické soužití s přírodou je už odedávna spjato se smrtí. Prase musí umřít, aby lidé měli co jíst. Zatímco ve městě si to uvědomují jen někteří, většina prostě kupuje maso a neřeší, že šlo o živého tvora, popřípadě si to nepřipouští a zavírá před tím oči, na vesnici je smrt prasete samozřejmostí.

Současná BIO mánie se také týká především měst. Strouhaný křen s jablky - všem na zabíjačce přišlo automatické, že jde o čerstvý křen s čerstvými jablky. Stejně tak, že v mozečku jsou umíchána domácí vajíčka a chleba je posypaný čerstvou pažitkou.

Když jsem si odpoledne pochutnávali na čestvě zabitém a upečeném vepřovém mase, neřešili jsme, jestli pašík žil BIO životem, nebo ne. Rozhodně však žil zdravým a láskyplným životem. A na chuti toho masa to bylo jednoznačně poznat. Nic tak dobrého jsem v životě neochutnal. Prase žilo zdravě, jeho maso je tudíž zdravé. Víc komplikací bych do toho prostě netahal.

Hrátky se samčím kopulačním orgánem

Na závěr ještě přisadím jednu historku. Když je prase zavěšeno na kladku, první, o co přijde, je jeho přirození. To se zavěšuje na strom a slouží ptactvu jako zdroj tuku.

Úkolem vhození přirození na strom řezník pověřil kolegyni z Českého rohlasu. Zatímco místní nevzrušeně předali úd a pokračovali ve své práci, my "měšťáci" jsme se pevně chytili pubertálního námětu a hodinu jsme se řehtali. Narážka na tuto situaci pak byla zdrojem veselí po několik dní a historka "Jak Peťka házela pinďoura na strom." bude v budoucnu hospodskou jistotou.

Petra vrhá prasečí úd

Křišťálová Lupa 2016
Autor: Martin Šinkovský | středa 13.4.2011 20:54 | karma článku: 15.37 | přečteno: 1670x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jiří Hermánek

Je americká hovězí "Domácí pokladna na lístky" lepší, než klasická česká vepřovice?

Pokud má někdo problém s titulkem článku, tak Domácí pokladna na lístky je ten nejlepší překlad slov Home Box Office, na který jsem se zmohl a nebudu vůbec nic namítat, když mě někdo opraví. A HBO GO přece není nic jiného než jdi.

26.2.2017 v 19:30 | Karma článku: 11.43 | Přečteno: 268 | Diskuse

Pavla Temrová

Byty nejsou rohlíky a lidi nejsou myši.

Investice do bytů je považována odborníky za jednu z nejbezpečnějších investic vůbec. Nemovitosti si svojí cenu dlouhodobě drží a jejich hodnota rok od roku roste. V Praze tomu bylo v uplynulých 2 letech dokonce o 10% za rok. ALE

26.2.2017 v 16:02 | Karma článku: 13.28 | Přečteno: 626 | Diskuse

Karel Pavlíček

Musíme se vrátit k zásluhovému principu

Myslím, že v Bibli stojí: Kdo nechce pracovat, ať nejí. Tohle je důležitá věta, ze které se musí vycházet

26.2.2017 v 15:30 | Karma článku: 27.13 | Přečteno: 746 | Diskuse

Adam Mikulášek

Multikulti propaganda ubližuje psychicky nemocným!

Proč? Protože si zvykla obrovské procento teroristických útoků omlouvat či zlehčovat tvrzením, že jejich pachatelé byli „psychicky nemocní“, takže vlastně „o terorizmus nešlo“. A z psychicky nemocných dělají „hrozbu“!

26.2.2017 v 13:02 | Karma článku: 36.95 | Přečteno: 1018 | Diskuse

Rostislav Szeruda

Cesta do pekla bývá dlážděná dobrými úmysly

Všichni to s námi myslí dobře. Politikové, média, elity či celebrity, všichni chtějí dobro – když už ne přímo pro nás, tak určitě nějaké to univerzální vyšší dobro v rámci moderních super ideálů. Škoda, že si toho neumíme vážit.

26.2.2017 v 9:25 | Karma článku: 30.33 | Přečteno: 556 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2034
Jeden z autorů večerníčku Krysáci. Proplouvač různými médii - elektronickými i těmi tištěnými. V současnosti nejvíc zaměstnán portálem Vše o vaření, kde je šéfredaktorem.

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.