Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zabíjačkové vrhání prasečím pindíkem

13. 04. 2011 20:54:54
Zabíjačka - slovo, při němž se některým začnou sbíhat sliny a jiným zvedat žaludek. Jako dospělý jsem ji nikdy nezažil, a proto jsem s chutí a bez zaváhání pozvání na takovou pravou vesnickou zabíjačku přijal.

z1.jpgBěhem oné soboty se mi hlavou honila spousta věcí. Mimo jiné i to, že by zabíjačku měli zažít všichni, co nejsou vegetariáni. Nejsem si jist, zda by měla být povinná i exukurze do velkomasokombinátů, ale tuto otázku ponechme v této chvíli stranou.

Městský svět plný předsudků

Nejsem člověk z velkého města, ale na zabíjačce jsem si uvědomil, kolik mám v sobě předsudků. Vesnické soužití s přírodou je už odedávna spjato se smrtí. Prase musí umřít, aby lidé měli co jíst. Zatímco ve městě si to uvědomují jen někteří, většina prostě kupuje maso a neřeší, že šlo o živého tvora, popřípadě si to nepřipouští a zavírá před tím oči, na vesnici je smrt prasete samozřejmostí.

Současná BIO mánie se také týká především měst. Strouhaný křen s jablky - všem na zabíjačce přišlo automatické, že jde o čerstvý křen s čerstvými jablky. Stejně tak, že v mozečku jsou umíchána domácí vajíčka a chleba je posypaný čerstvou pažitkou.

Když jsem si odpoledne pochutnávali na čestvě zabitém a upečeném vepřovém mase, neřešili jsme, jestli pašík žil BIO životem, nebo ne. Rozhodně však žil zdravým a láskyplným životem. A na chuti toho masa to bylo jednoznačně poznat. Nic tak dobrého jsem v životě neochutnal. Prase žilo zdravě, jeho maso je tudíž zdravé. Víc komplikací bych do toho prostě netahal.

Hrátky se samčím kopulačním orgánem

Na závěr ještě přisadím jednu historku. Když je prase zavěšeno na kladku, první, o co přijde, je jeho přirození. To se zavěšuje na strom a slouží ptactvu jako zdroj tuku.

Úkolem vhození přirození na strom řezník pověřil kolegyni z Českého rohlasu. Zatímco místní nevzrušeně předali úd a pokračovali ve své práci, my "měšťáci" jsme se pevně chytili pubertálního námětu a hodinu jsme se řehtali. Narážka na tuto situaci pak byla zdrojem veselí po několik dní a historka "Jak Peťka házela pinďoura na strom." bude v budoucnu hospodskou jistotou.

Petra vrhá prasečí úd

Autor: Martin Šinkovský | středa 13.4.2011 20:54 | karma článku: 15.37 | přečteno: 1670x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Alžbeta Vlčková

Muž 50+

V dnešní době velice žádaný vyhledávaný živočišný druh. Na roztrhání. Cenné zboží. Výsadně dominuje teritoriu placených seznamek, lačnému hledáčku mladých i starších žen. Nikoliv trhu práce.

30.3.2017 v 18:53 | Karma článku: 11.82 | Přečteno: 468 | Diskuse

Marek Trizuljak

A jsme v háji, soudruzi umělci,

blesklo mi hlavou, když televizní krabička vykouzlila zprávu, že počítač vytvořil nový, "nikdy dosud neviděný" portrét od Rembrandta. Dokonce i historici umění jsou prý z toho paf a málem se posadili na vlastní pelest.

30.3.2017 v 16:18 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 1298 | Diskuse

Jitka Přikrylová

Politicky nekorektně o islámu

Mám už plné zuby keců, že terorismus je jen takový úlet, chybička v matrixu, zatímco islám sám o sobě je mírumilovný. A ještě méně trpělivosti mám s těmi, kdo tvrdí, že je špatné odsuzovat kvůli pár jedincům celé náboženství.

30.3.2017 v 15:32 | Karma článku: 38.82 | Přečteno: 1364 | Diskuse

Jan Hrnčíř

Multikulturní fronta zuřivě útočí na naše děti

Ministerstvo školství stále pracuje na nové koncepci výchovy k občanství, útočící na myšlení školáků, kteří se tak mají naučit správnému přístupu například k multikulturalismu či k sexuálním menšinám.

30.3.2017 v 14:49 | Karma článku: 38.05 | Přečteno: 1447 | Diskuse

Karel Ábelovský

Kde udělali "soudruzi" chybu?

... no, musím vás zklamat, oni chybu neudělali - to ji spíš děláme my a není od věci, si to připomenout; a vše co se děje i dnes, je poznamenáno právě i tím, bohužel pro nás, bohužel pro demokracii a bohužel i pro vaši budoucnost.

30.3.2017 v 14:30 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 924 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2035
Jeden z autorů večerníčku Krysáci. Proplouvač různými médii - elektronickými i těmi tištěnými. V současnosti nejvíc zaměstnán portálem Vše o vaření, kde je šéfredaktorem.

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.